Anem a comprar les joguines que realment volem?

Quins són els motius que fan que un nen o una nena triïn una joguina determinada?

la-publicitat-i-el-consumEscolta el que t’explica el meu avatar

Des d’un punt de vista pedagògic, comprar joguines satisfà una necessitat pel nostre desenvolupament personal, però a l’hora de triar per cobrir aquesta necessitat, sovint ens oblidem de fer una valoració objectiva del que necessitem i transformem la necessitat en desig, que ens obliga a buscar una utilitat subjectiva de les coses.

Normalment és molt difícil fer una compra racional perquè tot el sistema de distribució comercial, utilitza estratègies de màrqueting per tal de produir-nos un impuls que ens faci comprar allò que les empreses volen que comprem i no pas el que realment necessitem.

Algunes qüestions per reflexionar amb els nostres fills i filles o amb els nostres alumnes

Fem-los la proposta perquè contestin a aquestes preguntes i després ja analitzarem el perquè dels resultats.

Escolta a l’avatar de la Júlia que comenta els resultatspreferencies-joguines-responsables

 En realitat això ens passa a tots i totes, nens, nenes i adults, perquè al comprar un producte de consum, com en aquest cas les joguines, el que busquem inconscientment és la nostra satisfacció personal, una utilitat subjectiva, no pas allò que és racionalment millor per a les nostres necessitats, els valors que ens aporta, la seva utilitat pedagògica o els seus elements de seguretat o de responsabilitat social i mediambiental, ens centrem en la satisfacció que ens aporta la possessió de la joguina.

Les persones comprem més per emocions que per pensaments racionals, comprem allò que associem a sentiments i a emocions, pel que les joguines tenen també un caràcter simbòlic.

Hi ha una branca de la psicologia, la psicologia econòmica, que estudia el comportament de les persones consumidores i les seves opcions de compra, associades bàsicament a tots aquests aspectes emocionals i simbòlics de les persones, que es poden explotar comercialment, provocant el que es coneix com a “compra per impuls”.

Hi ha dos grans àmbits d’influència de caràcter psicològic que ens poden condicionar a l’hora d’anar a comprar.

  • El primer és intern, depèn de nosaltres mateixos, especialment de les nostres creences personals, pel que en aquest cas el màrqueting té com objectiu modelar les nostres creences cap els seus objectius empresarials, utilitzant la influència que tenen els grups socials.
  • El segon àmbit és extern, depèn del context físic o ambiental on ens trobem en el moment de realitzar les nostres compres, pel que el màrqueting  té com objectiu, en aquest cas,  crear unes condicions de confort òptimes per estimular les compres, utilitzant la llum, la música, la temperatura, els olors, els colors…

Si voleu analitzar algun d’aquests dos àmbits podeu fer clik a la pissarra corresponent.

les joguines i els valors socialstècniques de venda

 

Autor: Francesc Xavier Sánchez Moragas. Llicenciat en dret. Assessor i divulgador jurídic, formador, especialista en dret del consum i responsabilitat social corporativa.

Publicat al bloc ” Informació i educació per al consum“: Queixes, reclamacions, denúncies i demandes de persones consumidores. Mediació i Arbitratge. Educació per al consum responsable.

Es recorda que l’autor d’aquest article no inserirà cap mena de publicitat  en aquest blog. Ara bé,  WordPress, com a titular del domini,  pot fer-ho i en aquest cas la publicitat apareixerà  en l’espai inferior de l’article.

En cap cas l’autor manté cap relació amb les empreses que s’anunciïn, no en controla els continguts i per tant no n’assumeix cap responsabilitat ni comparteix necessàriament els valors publicitaris que utilitzin aquestes empreses.